Domaća vegeta (sušena)

Za početak, ovo je vegeta bez konzervansa. Jedini je konzervans sol. Ovu sam vegetu napravio prema receptima s Coolinarike (prvi, drugi i treći), no radio sam sa svojim količinama. Razlog za izradu ove vegete bio je što osobno volim kuhati s vegetom, no za djecu Podravkina Vegeta nije pretjerano dobra – upravo radi količine raznih E-ova. Zato sam napravio svoju, odmjerio koje bi najbolje količine sastojaka bile – i imam svoju vegetu.  Izrada je jednostavna, ali zahtijeva dosta vremena, radi rezuckanja i sušenja povrća. Jednom kad je taj dio gotov, sve se napravi vrlo brzo.

imageDa biste mogli napraviti ovakvu vegetu, potrebna vam je sušilica za hranu (recimo, jedna jeftinija varijanta, jedna malo skuplja i polu-profi skupa stvar). Koliko se povrće suši, ovisi o samoj sušilici, tako da u to ne bih previše ulazio, ali potrebno je da bude suho, a ne “skureno”.  Ova vegeta nema Podravkinu žutu boju, nego zelenkasto-narančastu. Žuta boja dolazi od konzervansa.

Od sastojaka potrebno je sljedeće:

  • 2 kg mrkve
  • 1 kg peršina (s lišćem)
  • 1 kg celera (s lišćem)
  • 1 kg pasternaka
  • 1 kg poriluka
  • 2-3 veće paprike
  • 1 veći svežanj lišća i stabljika ljupčaca
  • sol (o količini u tekstu)
  • šećer u prahu (o količini u tekstu)

vegeta_zlicaSve sastojke treba očistiti te narezati na ploškice (tanje ploškice, brže sušenje). Nakon sušenja, sve stavite u staklenke, koje ćete kasnije koristiti za spremanje gotove vegete. Potrebno je posušiti sve sastojke (osim, naravno, soli i šećera). Tek nakon što su posušeni sve sastojke, možemo krenuti u drugu fazu – usitnjavanje. potrebno je sve dobro usitniti. Vjerujem da s kućnim blenderima nije moguće dobiti samo prah, ali se većinom može usitniti u prah i vrlo sitne granulice.

Nakon usitnjavanja, konačna faza – miješanje. Ovdje je potrebno imati dovoljno veliku plastičnu zdjelu, u kojoj ćete izmiješati sve sastojke. Prvo je potrebno izmiješati svo usitnjeno povrće, te dobivenu smjesu izvagati. Koliko je usitnjenog povrća, toliko je i soli potrebno dodati – npr. u 600 g usitnjenog povrća se dodaje 600 g soli. Kad se sve zajedno izmješa, potrebno je dodati 10% šećera u prahu. Iz prethodnog primjera je bilo 600 g soli i 600 g povrća, dakle 1200 g smjese – u to se dodaje 120 g šećera u prahu. Šećer u prahu služi kao pojačivač okusa (prirodniji od raznih E-ova koji se nalaze u Podravkinoj Vegeti).

Kad je sve dobro izmješano, raspodijelite u staklene bočice (kao npr. pekmez – naravno, manje su praktičnije, ali nisu nužne). I domaća vegeta je gotova.

Usput budi rečeno: WordPress je dobio prijavu protiv ovog bloga radi upravo ovog recepta, naravno, od Podravke. Ako netko od vas čitatelja preuzme ovaj recept, čisto radi vašeg duševnog mira, nazovite ga npr. “kombinacija začina slične čuvenom proizvodu Vegeta” – da ne bi bilo “nismo znali” situacija. Za sad je blog tu, ako Podravka nastavi s tužbama, možda ga i skinu. Ja se protiv toga neću i ne mogu boriti, iako smatram da su glupani kojima spominjanje Vegete može samo koristiti (jer, tko na ovom svijetu ne zna za Vegetu, nikad u kuhinji nije bio – a takvom se niti ne isplati reklamirati “taj-proizvod-čije-ime-nije-pametno-spominjati-ako-želite-svoj-kulinarski-blog”). I, da – ako skinu ovaj blog, napravit ću novi – s istim receptima.

Oglasi

    • Sušilica radi na cca 55-60 stupnjeva, iako mi se povremeno čini da je i viša. Naravno, nije, samo ako su mi ruke hladne, imam osjećaj da je prevruća.

    • Vegeta je toliko često korišteni IZRAZ, da iako jest VAŠ zaštićeni žig, daleko nadilazi sam žig. Pokušajte svim ljudima objasniti da u govoru ne koriste riječ Vegeta, nego neki drugi pojam – pa po mogućnosti svakoga tko kaže Vegeta misleći na neku drugu kombinaciju začina – tužiti. Isto je i ovdje. Vjerujem da u govoru često koristite i izraz frižider, za koji bi vas tvrtka Frigid-Air (koja je napravila uređaj koji namirnice održava svježim spuštanjem temperature u kontroliranom okruženju, popularno i u Hrvatskoj književno nazvan hladnjak) mogla tužiti – jer zašto kažete da je nešto frižider, to je njihov žig, kad možete reći hladnjak.

      S druge strane, Podravka ovim tekstom dobiva besplatnu reklamu – tko ne zna što je Vegeta, a naletio je na ovaj blog, potražit će na Googlu ili nekog drugoj tražilici što je Vegeta. Netko bi rekao da bih vam trebao naplaćivati ovakvu reklamu… Za sad je besplatna. Usput, pokušajte i tvorcu ovog crtića objasniti da je VEGETA zaštićeno ime: http://dragonball.wikia.com/wiki/Vegeta

      Ono što razlikuje moju Vegetu (ili vegetu) od vaše VEGETE jest da moja ne sadrži konzervanse – i zbog istog ima neusporedivo manji rok trajanja. Sastoji koje koristim možete naći na bilo kojoj tržnici, omjere koje koristim ne znam imate li vi, i iskreno me ne zanima (niti isto mogu na vašem proizvodi isčitati).

      Ukratko rečeno – smatrate li da moj blog radi štetu vašem žigu, slobodno prijavite WordPressu (što znam da već jeste i da su vas odbili – možda ćete sljedeći put biti bolje “sreće”). Ukine li se ovaj blog, koji se nigdje ne reklamira nego služi da moji poznanici vide moje recepte (koje koristim samo i isključivo za osobne potrebe), napravit ću novi, pod drugim nazivom, s istim receptima – sviđalo se to vama ili ne.

  1. zakon! moram je napraviti!
    na njemackom govornom podrucju je Maggie ono sto je Vegeta kod nas, a cak postoji biljka koja se zove Maggie, pa se pitam kad bi nasi i botanicare tuzili, 😀

    • Onda se koristi pećnica, na temperaturama između 50 i 100 stupnjeva, po mogućnosti i manje od 75 stupnjeva. Bilo bi dobro da pećnica ima ventilator…
      Procedura pripreme je jednaka, samo se na pekač stavi papir za pečenje, naslaže se povrće nasjeckano na kolutiće ili listiće, te se stavi u pećnicu. Problem je što se češće mora provjeravati da ne zagori, a i troši više struje. No, rezultat je u konačnici jednak (pod uvjetom da povrće ne zagori/pregori).

      Osobno preporučam kupovinu sušilica, jer ih smatram boljim, jednostavnijim i elegantnijim rješenjem za sušenje povrća – isplatit će se vrlo brzo, pogotovo ako ćete je koristiti i za pravljenje čipsa od jabuka, sušenje rajčica i slično… Moja je davnih dana u Pevecu koštala nekih 300-injak kuna (ima tome bar 5 godina) i još uvijek radi bez problema. Kad se pokvari, definitivno kupujem opet (no kupit ću veću, jaču, bolju).


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s