Domaći kefir

Postoje dvije gljive za izradu kefira. Ja trenutno imam tibetansku gljivu, koja izgleda kao mali suhi komadići svježeg sira. Ali ih imam već dosta. Ta se beštija razmnožava solidno brzo. I daje izvanredan, ali i malo kiseliji kefir.

Kod rukovanja s ovom gljivom svi preporučuju da se koristi staklo i plastika, te da se izbjegava korištenje metalnih cjediljki i pomagala. U stvarnosti, ako miješate sa običnom žlicom, ništa se loše neće dogoditi, no dužim korištenjem gljive ćete time ubiti. Koja je kemija/fizika/racionala iza toga ne znam (možda elektricitet s metalnih pomagala, naznake hrđe ili nešto drugo?). Najbolje je u Ofertissimi nabaviti plastične posude, cjediljku, kuhaču, šeflju. Time sigurno nećete ubiti ovu osjetljivu gljivu.

Za skladištenje je najbolje imati male bočice sa širokim grlom, no to je privilegija velikih igrača – zato je jednostavnije nabaviti plastične, od recimo slatkog vrhnja iz mini-mljekare Veronika. Pola litre, jednostavno se puni i čisti. Ili one staklene od senfa ili nekog umaka…

Jačina kefira se jednostavno regulira – u satima. Što je duže gljiva u mlijeku, to je kefir jači i kiseliji. Osobna je preporuka da se ne ostavlja duže od 2 i pol dana, jer će tada kefir biti prejak, no to je stvar osobnog izbora (ali i količine gljiva: što je više gljiva, to je i kefir brže gotov). Nakon što je mlijeko dovoljno odležalo i pretvorilo se u kefir, potrebno ga je procijediti, da bismo sačuvali gljivu. Gljivu koja ostane u cjedljci potrebno je isprati običnom vodom te prebaciti u staklenku i potopiti u vodu. Najbolje je čuvati je u hladnjaku, no trajnost u ovom slučaju nije prevelika. Da bismo je bolje sačuvali, odnosno uskladištili, u vodu dodamo malo mlijeka. Tada gljiva ima hrane, a kako je mlijeko jako razrjeđeno, neće se razmnožavati.

Trajnost kefira je oko 4-5 dana u hladnjaku. Ja osobno volim prije konzumacije malo posoliti kefir, no to nije nužno. Napominjem da kefir dobiven ovom metodom nema teksturu kao kupovni, nego ima puno malih grudica. Kako bi se grudice izbjegle i kako bi kefir bio kremast, ja ga izmiksam ručnim štapnim mikserom. Nakon toga je potpuno kremast, bez ijedne grudice.

Oglasi

Jedan komentar


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s