Svježi sir

Izrada sira je jednostavna, ponešto traje, a sir koji se na kraju dobije je vrlo fin iako ga nema baš puno. Koristim domaće mlijeko (kumica s placa) a može se koristiti i mlijeko iz mini-mljekare Veronika, koje je pasterizirano, ali nije homogenizirano. Veronika mlijeko traje 2-3 dana, ali je zato neusporedivo boljeg okusa nego bilo koje industrijsko (Dukat, Vindija, Kim…).

Za izradu ovog sira potrebno je:

  • 2 l punomasnog mlijeka
  • 70 ml jabučnog octa
  • 1 jogurt (što masniji)
  • 1,5 žličica soli

Mlijeko se zagrijava dok se na površini ne počnu pojavljivati mali mjehurići, a tada se skine s vatre. U takvo se mlijeko dodaje jogurt, dobro promiješa, te ocat. Odmah nakon dodavanja octa će se mliječna mast odvojiti od sirutke, te nakon minute-dvije miješanja, potrebno je procijediti sve kroz cjediljku na kojoj se nalazi gaza. Sirutku možete i sačuvati, dobra je za palačinke, kruh, kiflice…

Procijeđena se masa ostavi na gazi i cjediljki 30-40 minuta, te se nakon toga doda sol i dobro promiješa. Tada je potrebno dobro iscijediti sve ponovno stiskanjem u gazi, te stisnuto pustiti još 40ak minuta da se cijedi. Što je jače stisnuta masa, sir je kompaktniji. Nakon isteka 40ak minuta, sir se izvadi iz gaze, stavi u posudu s poklopcem ili se prekrije prozirnom folijom i ostavi u hladnjaku da se dobro ohladi.

I sir je spreman za konzumaciju. Od te 2 l mlijeka dobije se cca 250-300 g sira. Kad se sve zbroji, ispada da 1 kg ovog sira košta 60-ak kuna, što nije jeftino, ali je potpuno domaće, jednostavno za izraditi i što je najbitnije – vaših je ruku djelo.

Oglasi

    • Začine možeš staviti, ali istovremeno kad i sol. Ne prije, jer će uništiti strukturu sira. Moja sljedeća runda ide s vlascem, a poslije – tko zna 🙂


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s