Moj poriluk

Ne znam kakvi su običaji izrade poriluka, ja ga radim na svoj način. Moji ga klinci vole (ne pretjerano, ali ga jedu i ne bune se previše). Meni odgovara po sastavu, izgledu, a moguće ga je i napraviti više poput variva ako se ulije više vode. Način na koji ja radim je jednostavan za izradu, brzo je gotov, i dosta je blag.

Potrebna su 3-4 veća poriluka, koje očistimo (veći dio zelenog lista ne koristim, jer je često žilav i tvrd), te nasjeckamo na manje kockice. Poriluk je luk, pa će se raspasti u slojeve, što je dobro za kuhanje, jer se radi toga brže kuha. Tako narezanog ga ubacimo u lonac s vrućim uljem, te ga dinstamo neko vrijeme, podlijevajući ga vodom (ne previše, tek toliko da se ne zalijepi za lonac). Dok se poriluk dinsta, očistimo 2 veće mrkve, usitnimo ih na manje kockice (opet, da bi se brže kuhale) i ubacimo u lonac s porilukom. Nakon otprilike 15 minuta dinstanja, ubacimo i krumpir narezan na kockice (količine po želji, ja volim staviti 2-3 veća krumpira). Začinimo s jednom žlicom domaće vegete, malo papra i po želji, malo kopra.  Sve se dinsta još cca 15 minuta, dok  krumpir potpuno ne omekša. Vode mora ostati malo, kako ne bi bilo presuho, ali ako ne želite varivo, ne smije plivati. Nakon dinstanja sve zdrobimo.

Ovakav poriluk volim poslužiti s nekim mesom, obično minutnim odresima. Njih namažem s malo domaće vegete, te tijekom pečenja na tavi s malo ulja namažem senf s jedne strane… Taj se senf zajedno sa sokom mesa i vegetom pretvori u ukusan umak od pečenja. Takav umak možemo preliti preko poriluka, za dodatne gušte.

Kako to izgleda pogledajte u ovim slikama:

Poriluk i mrkva koji se dinstajuNasjeckani krumpir, spreman za kuhanjeGotovo jelo s minutnim odreskom

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s